Hej.

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om vegetarisk mat och en och annan tisdagscocktail. Välkommen!

I skafferiet: vinäger

I skafferiet: vinäger

Under kategorin "i skafferiet" tänkte jag skriva om den mat som samlas i vårt kök. Först ut är vinäger. Det visar sig omgående att jag möjligen när vissa hoardingsamlartendenser när det kommer till mat. Min mamma berättade en gång att hennes sambo är av den bestämda uppfattningen att man klarar sig utmärkt med en flaska vinäger.

Han tycker att det enda korrekta förfarandet är att köpa en enda flaska, som sedan används - uteslutande - tills den tar slut.

En ensam flaska. Till allt.

Jag var tvungen att gå hem och räkna. Vi hade nio sorter.

Och då räknade jag inte ättikan.

Vitvinsvinäger. När jag bara vill ha vinäger, rätt och slätt. Neutral men med lite bett.

Rödvinsvinäger. Salladsdressing, särskilt till grekisk sallad. Självklart i riktig bearnaise.

Äppelcidervinäger. Mest till inläggningar, exempelvis inlagda jalapeños. (Orelaterat till matlagning, men jag brukar ha en skvätt i sista sköljvattnet när jag tvättar håret. Hårbotten blir snäll och glad och håret blir glansigt. Jag rekommenderar en flaska i plast som används särskilt för detta ändamål.)

Sherryvinäger. Till spansk mat och i salladsdressing med soja och riven schalottenlök.

Maltvinäger. Till fuskbea - majonäs, vinäger och dragon. På pommes frites när man vill känna sig brittisk.

Risvinäger. Till sushi, sesamnudlar, do chua och marinader. När jag vill ha en neutral och tillmötesgående vinäger.

Chinkiangvinäger. Svart vinäger av fermenterat ris. Fyllig, påminner lite om balsamico. Jag använder den främst i maträtter från Kina.

Champagnevinäger. Låter finare än vitvin antar jag? Skulle faktiskt kunna vara utan just denna.

-Saknas på bilden-

Balsamvinäger.Condimento Bianco från Werners Gourmetservice är min favorit. Den använder jag till marinader och sallader.


Hallonsylt, yoghurt och mandel.

Hallonsylt, yoghurt och mandel.

Veckans middagar vecka 49 och 50.